Dollar Street – o altfel de bază de date

by

Introducere

Dollar Street este o parte a Gapminder(.org), fiind o bază de date cu poze, care ilustrează o serie de lucruri și aspecte din viața de zi cu zi a oamenilor de pe glob, într-o abordare de tipul unei străzi ordonate după venituri, pornind de la cei mai săraci – în partea stângă către cei mai bogați – în partea dreaptă.

Proiectul a fost lansat în 2016 și se bazează pe vizitele efectuate în cadrul a 422 de familii din 66 de țări, ceea ce a permis colectarea a 43.685 de poze și 7.138 videos. În fiecare casă, fotograful a petrecut câte o zi făcând poze la aproximativ 135 de obiecte, precum periuțele de dinți ale familiei sau perechea preferată de pantofi. Toate fotografiile au fost ulterior etichetate. Ideea de a folosi fotografiile ca surse pentru a explica lumea îi aparține Annei Rosling Rönnlund. Timp de 15 ani, ea și-a petrecut zilele făcând datele publice globale mai ușor de înțeles și de utilizat. Însă, deși selectarea cu atenție a datelor prezentate în diagrame colorate și în mișcare a făcut ca tendințele globale să fie mai ușor de priceput, acest lucru nu a contribuit și la înțelegerea vieții de zi cu zi, la diferite niveluri de venit, mai ales în locurile departe de casă.[1]


[1] https://www.gapminder.org/dollar-street/about, accesat în septembrie 2021

Gapminder este o fundație suedeză independentă, fără afiliere politică, religioasă sau economică, a cărei misiune declarată este „de a lupta împotriva ignoranței devastatoare cu o viziune asupra lumii bazată pe fapte, pe care toată lumea o poate înțelege”. Aceasta produce materiale didactice gratuite pentru a face lumea ușor de înțeles pe baza unor statistici de încredere, considerând că oamenii vor lua decizii mai bune dacă înțeleg corect lumea din jurul lor și tendințele / proporțiile globale.

Utilizarea bazei de date

Utilizarea platformei este gratuită și foarte ușoară. Folosind licența Creative Commons 4.0, sunteți liber(ă) să refolosiți, editați și partajați imaginile.

În partea stângă sus (a se vedea imaginea de mai jos) puteți selecta ce informații vă interesează, fotografiile / videos documentând aspectul locuințelor diferitor oameni de pe întreg globul, cum mănâncă acești oameni, cum dorm, cum își îngrijesc mâinile, cum se spală pe dinți, cum își încălzesc și luminează locuințele, produsele de zi cu zi, diferite obiecte; în total, peste 130 de aspecte diferite ale vieții zilnice.

(Sursa: https://www.gapminder.org/dollar-street, accesat în septembrie 2021)

De asemenea, din punct de vedere geografic, pot fi selectate fotografii / videos din toată lumea sau doar din anumite țări, în funcție de ce anume vă interesează (și de disponibilitatea acestora). Nu în ultimul rând, se pot urmări toate cele 4 niveluri de venit sau doar unul (mutând cursoarele pe stradă pentru a restrânge sau lărgi intervalul luat în considerare).

„Dolarii per lună” alocați fiecărei locuințe se referă la consumul disponibil pentru fiecare adult din familie. Aceștia au fost calculați pornind de la consumul total, care a fost împărțit cu indicatorul „echivalent adulți”, luând în considerare faptul că copiii consumă mai puțin. Valoarea consumului a fost măsurată în dolari SUA și ajustată pentru paritatea puterii de cumpărare (PPP), deoarece costul vieții poate varia foarte mult între țări. Pe scurt, nu este vorba despre venitul (net sau brut) al gospodăriilor respective, ci despre consum, estimat pe o perioadă extinsă (un an) și exprimat ca echivalent pentru adulți (folosind „scala modificată OECD”). Mai multe detalii despre calculele efectuate pot fi accesate aici: https://drive.google.com/drive/folders/0B9jWD65HiLUnRm5ZNWlMSU5GNEU?resourcekey=0-4rjWstzby3z96urmt8QgpA

Nivelul 1 de venit reprezintă locul cu cei mai săraci oameni din lume (1 miliard), care câștigă mai puțin de 2$ / zi, nivel la care satisfacerea chiar și a celor mai elementare nevoi este o provocare. Oamenii de la acest nivel lucrează că fermieri sau muncitori și nu au economii. Adesea cultivă mâncarea pe care se bazează familia pentru hrană și mănâncă același lucru la fiecare masă, zi de zi. De asemenea, pentru a-și procura apă (potabilă) oamenii de la acest nivel trebuie să parcurgă distanțe mari, cărând apa cu o găleată. Pentru că nu își permit niciun fel de transport, aceștia umblă, de cele mai multe ori, desculți.[2]

Nivelul 2 de venit reprezintă oamenii care au venituri cuprinse între 2 și 8$ / zi (3 miliarde). Deși acești oameni își permit medicația de bază, o singură boală majoră în familie sau un eveniment meteorologic extrem îi poate destabiliza și împinge înapoi la nivelul 1 (sărăcia extremă). Au locuri de muncă solicitante fizic, însă câștigând un pic mai bine (decât cei de la nivelul 1) își permit o bicicletă sau o alimentație mai variată. Un alt avantaj față de nivelul anterior constă în accesul la electricitate.

La nivelul 3 de venit se regăsesc oamenii cu venituri cuprinse între 8 și 32$ / zi (2 miliarde), care își permit să cumpere și alte lucruri față de cele care le satisfac nevoile de bază. Oamenii de la acest nivel lucrează multe ore în fabrici sau ca șoferi, asistenți medicali sau alte categorii de prestatori de servicii și au, uneori, chiar mai multe locuri de muncă. Având mai mulți bani, își permit să achiziționeze vehicule, respectiv au o alimentație mai variată și bogată. De asemenea, au acces facil la apă potabilă și la servicii medicale și își permit chiar și vacanțe / concedii.

Nivelul 4 de venit reprezintă locul unde oamenii au venituri mai mari de 32$ / zi, cuprinzând inclusiv cei mai bogați oameni din lume (1 miliard). Acești oameni au locuri de muncă care necesită cel puțin 12 ani de educație și își permit să cumpere bunuri de larg consum, să zboare în străinătate cu familiile lor în vacanță și să mănânce la restaurante. Dețin una sau chiar mai multe autoturisme per familie, au locuințe cu acces la internet și toate facilitățile, conturi bancare, acces la credite și fonduri de pensii.


[2] https://www.gapminder.org/fw/income-levels/, accesat în septembrie 2021

Așadar, explorând fotografiile disponibile pe Dollar Street se pot observa atât similarități între viețile oamenilor care trăiesc cu același venit în țări diferite, precum și diferențe consistente între locuitorii aceleiași țări. Prin urmare, devine evident că principalul factor care afectează viețile oamenilor (standardul de viață) este venitul. De exemplu, pentru cele trei miliarde de locuitori care trăiesc pe nivelul 2 de venit, elementele de bază din viața de zi cu zi sunt asemănătoare, fie că ne raportăm la Malawi, Serbia, Tunisia, Bangladesh, Nepal, etc. Deși mass media ilustrează adesea viața de zi cu zi de la nivelul 4 de venit și crizele de pe celelalte niveluri, generalizările sunt periculoase. Suntem tentați de multe ori să afirmăm după ce vedem poze din anumite regiuni că așa se fac lucrurile în țara respectivă deoarece așa este cultura lor. Adesea nu este așa, ci este o chestiune de venit (atât își permit oamenii de la acel nivel de venit). Există exemple de comportamente diferite în același grup și același comportament în alte grupuri. Motiv pentru care este important de explicat studenților cum să încadreze ceea ce studiază (la ce să se raporteze și ce să evite).

(Surse: https://www.gapminder.org/fw/income-levels/, accesat în septembrie 2021 și Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund (2018), Factfulness: zece motive pentru care interpretarăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi, editura Publica, coperta interioară spate)

Concluzie

Dacă percepția noastră despre lume este greșită vom face constant presupuneri greșite. Tocmai de aceea, este necesar, pe de-o parte, să avem acces la informații noi, bazate pe evidențe, și, pe de altă parte, să învățăm cum să le interpretăm. Însă, așa cum a perceput și Anna Rosling Rönnlund, obținerea informațiilor din texte și diagrame colorate nu face tendințele globale să fie mai ușor de priceput, mai ales în alte țări sau contexte diferite față de cele cu care suntem învățați. Astfel, posibilitatea de a vedea modul în care trăiesc oamenii în diferite zone din această lume poate determina o mai bună înțelegere a modului în care aceștia iau decizii, a ceea ce își permit sau nu atunci când vine vorba de comportamente de cumpărare și consum și nu numai. De asemenea, este demn de reținut faptul că “majoritatea” înseamnă mai mult de jumătate, ceea ce diferă substanțial de la 51% la 99%. Așadar, înțelegerea globală a lumii devine tot mai importantă, iar imaginile sau videoclipurile / filmele documentar fac contexte diferite de cele cu care suntem familiarizați mult mai ușor de înțeles, motiv pentru care consider că sunt un instrument util de integrat în activitatea de predare.

0 Comments

Submit a Comment