SpeeRead.ro – o platformă pentru creșterea vitezei de citire

by

Introducere

Într-o lume aflată în permanență în schimbare, informația înseamnă “putere” și decizii inspirate, iar cititul este una din modalitățile prin care putem acumula aceste informații. În același timp, având în vedere volumul tot mai mare de muncă, sarcinile multiple și timpul personal tot mai redus, a fi capabil să citești (și să înțelegi) repede constituie un avantaj. Conform platformei https://speeread.ro/, viteza uzuală de citire este aproximativ 250 de cuvinte pe minut, însă cu antrenament se poate ajunge și la peste 1000 de cuvinte pe minut. Așadar, citirea rapidă este un procedeu care constă în parcurgerea integrală a unui text, cuvânt cu cuvânt sau în grupe de cuvinte alăturate care au sens, cu o viteză mai mare de 900 de cuvinte pe minut.

Ce este citirea rapidă optimizată

Conform platformei https://speeread.ro/, citirea rapidă optimizată presupune parcurgerea integrală a unui text scris cu viteze începând de la 900-1000 de cuvinte pe minut și cu o capacitate îmbunătățită de înțelegere și memorare a detaliilor parcurse.

Spre deosebire de citirea pe diagonală (“scanarea” textului), citirea în Z sau în F, care presupun doar parcurgerea aspectelor considerate esențiale, citirea rapidă presupune parcurgerea întregului text (rapid și complet), asimilând într-un ritm accelerat informația scrisă. Citirea rapidă este o deprindere care se formează prin antrenamente repetate. Antrenamentul are în vedere caracteristicile ochilor, creierului și memoriei cititorului vizând:

  • calea dominantă de procesare a sensului informației vizuale;
  • antrenarea aparatului oculomotor;
  • extinderea câmpului vizual prin percepția parafoveală;
  • eliminarea mișcării inutile a corzilor vocale;
  • utilizarea optimă a memoriei de lucru.

Ochii noștri se mișcă sacadat pe text atunci când citim, în salturi. Mușchii ochilor focalizează cuvintele în milisecunde. Practic, cu cât se mișcă mai lent acești mușchi, cu cât focalizează mai lent; dacă sunt antrenați să se miște mai repede, va crește și viteza de focalizare, ceea ce va permite o parcurgere mai rapidă a textului citit. De asemenea, spre deosebire de citirea cuvânt cu cuvânt, citirea rapidă optimizată presupune focalizarea simultană asupra unui număr de 4 – 7 cuvinte alăturate.

Ce oferă platforma

Pe platforma https://speeread.ro/ sunt oferite 4 pachete: unul pentru elevi, unul pentru studenți, unul pentru pasionați și unul pentru profesioniști, toate grupate în 6 sesiuni de învățare, însă cu durată și rezultate diferite. Astfel:

  • cu ajutorul pachetului Elev (9-14 ani) se poate crește viteza de citire cu 70-110% și capacitatea de memorare cu 5-10% în 4 zile de antrenament / sesiune (cu o durată de 360 minute de instruire efectivă); antrenamentul zilnic durează 15 minute, durata maximă a modulului fiind de 35 zile;
  • cu ajutorul pachetului Student (peste 14 ani) se poate crește viteza de citire cu 80-120% și capacitatea de memorare cu 5-10% în 4 zile de antrenament / sesiune (cu o durată de 480 minute de instruire efectivă); antrenamentul zilnic durează 20 minute, durata maximă a modulului fiind de 35 zile;
  • cu ajutorul pachetului Profesionist se poate crește viteza de citire cu 90-130% și capacitatea de memorare cu 5-15% în 4 zile de antrenament / sesiune (cu o durată de 720 minute de instruire efectivă); antrenamentul zilnic durează 30 minute, durata maximă a modulului fiind de 35 zile;
  • cu ajutorul pachetului Pasionat se poate crește viteza de citire cu 100-140% și capacitatea de memorare cu 5-15% în 5 zile de antrenament / sesiune (cu o durată de 900 minute de instruire efectivă); antrenamentul zilnic durează 30 minute, durata maximă a modulului fiind de 35 zile.

Programul de instruire parcurs este personalizat, fiind adaptat în permanență la performanțele cursantului. Programul este compus din 6 sesiuni de instruire în care se vor parcurge alternativ 10 teste de viteză de citire și chestionare de memorie, respectiv între 24 și 30 de antrenamente (în funcție de programul ales). Antrenamentul presupune urmărirea unui cursor colorat care se mișcă pe un text, atenția fiind axată pe citirea și înțelegerea cuvintelor marcate de cursor, în ritmul de mișcare al acestuia.

Cel mai important factor de succes pentru creșterea performanței la citire (viteza și memoria) este regularitatea instruirii, fiind necesare antrenamente zilnice (fără întreruperi).

Fondatorul platformei este Călin Dragoman, un psiholog pasionat de mecanismele minții umane și un inginer telecom interesat de programare. Programul de instruire în citirea rapidă a fost conceput și dezvoltat în variantă offline în 2013. În 2014, Călin Dragoman a derulat un prim studiu științific referitor la citirea rapidă, ca în 2015 să dezvolte și prima platformă online pentru acest program (speeread.net). În 2019 a fondat firma SpeeRead Net SRL, cu ajutorul unei finanțări europene acordate prin proiectul Start-Up Hub – Laboratorul antreprenorilor, derulat de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu în parteneriat cu Konfida SRL din București. Astfel, cu ajutorul acestor fonduri a fost dezvoltată o nouă platformă online (speeread.ro) mult mai performantă față de vechea platformă (speeread.net).

Concluzie

În concluzie, cu ajutorul citirii rapide optimizate va avea loc o eficientizare a procesului de învățare, având în vedere că se reduce timpul necesar parcurgerii textelor / învățării, crește capacitate de memorare și înțelegere și, implicit, poate chiar motivația pentru învățare (fiind totul mult mai rapid și simplu). Această deprindere este utilă în special profesioniștilor din domenii care necesită informare sau învățare continuă precum: medici, profesori, juriști, programatori, psihologi, sociologi, jurnaliști, economiști, cât și tinerilor implicați în procese educaționale: elevi, studenți, rezidenți, etc.

0 Comments