Proiectarea și organizarea unei clase hibrid

by

Introducere

Pe măsură ce întreg sistemul educațional s-a adaptat la condițiile impuse de contextul pandemic, modelul hibrid de predare-învățare a fost îmbrățișat și implementat de tot mai multe instituții școlare. În pofida tuturor provocărilor ce țin de infrastructura tehnică și digitală, colaborarea dintre studenți, participarea activă la curs, în calitate de profesori, trebuie să planificăm activitățile și resursele astfel încât să gestionăm cât mai eficient acest model de învățământ. De multe ori însă ne confruntăm și cu reticența sau chiar indiferența studenților noștri care consideră că modelul hibrid nu este unul optim. Este așadar util să le amintim că modelul hibrid de lucru constituie deja realitatea în majoritatea organizațiilor. Acest sistem îmbină munca de acasă cu munca de la birou. În plus, multe călătorii de afaceri nu mai sunt necesare întrucât acestea sunt înlocuite de întâlniri în care o parte dintre participanți sunt adunați într-o sală de conferințe, în timp ce alții participă la discuții fiind prezenți în mod virtual. Prin urmare, modelul hibrid de predare-învățare este o experiență excelentă pentru studenți în care vor învăța cum să fie productivi în ciuda constrângerilor unui mediu hibrid.

În acest articol voi prezenta cum putem configura tehnologia pentru a crea mediul propice învățării atât pentru studenții de acasă, cât și pentru cei prezenți fizic în sălile de curs, respectiv vom împărtăși idei despre cum să gestionăm interacțiunile și discuțiile din cadrul procesului educațional.

Tehnologia necesară pentru adaptarea sălii

1. Ecrane pentru afișarea studenților care participă online la curs

Presupunând că studenții care participă online au camerele pornite(un gest de bun simț și implicare), este esențial ca dvs. și studenții prezenți în sala de curs, să îi puteți vedea pe cei care participă de la distanță. Astfel, se recomandă plasarea de monitoare mari în fața sau spatele sălii de curs. Dacă sala de curs nu este echipată cu astfel de monitoare, o altă modalitate de a vedea studenții conectati online implică folosirea unui proiector.

2. Camere video suplimentare orientate către studenții prezenți în sala de curs

Adesea, în săli de curs unde sunt instalate camere video, acestea sunt orientate către tablă și profesor, nu către studenți. În mod ideal, studenții care participă online ar trebui să poată vedea studenții care vorbesc din sala de curs. De asemenea, pentru a încuraja și eficientiza interacțiunea dintre studenți, este important ca aceștia să se privească când vorbesc unii cu alții. Dacă nu există camere video instalate, puteți solicita studenților din sala de curs să se conecteze la videoconferință utilizând computerele din laborator sau permițând studenților să-și aducă propriile laptopuri. Asigurați-vă că fiecare student are camera video pornită.

3. Microfoane pentru a îmbunătăți captarea sunetelor din sala de curs

Microfoanele instalate în tavan captează foarte bine sunetul din încăpere, inclusiv vocile profesorilor și ale studenților. Dacă nu dispuneți de buget suficient pentru astfel de microfoane, există și alte modalități de a obține un sunet excelent. Microfoanele de pupitru destinate sălilor de ședințe cu videoconferință reprezintă o bună alternativă. De asemenea, profesorii pot folosi o lavalieră, în timp ce studenții vor folosi un microfon wireless. Nu în ultimul rând,  studenții din sala de curs conectați la platforma online pot porni ori de câte ori doresc să intervină microfonul incorporat în laptop sau calculator. În acest caz, căștile pot fi utile pentru a evita problemele de ecou.

Moduri de a gestiona discuțiile în sălile de clasă hibride

a) Alocați timp pentru a sta atât în fața laptopului, cât și în fața studenților din sala de curs

Mulți profesori care predau în medii hibride pledează pentru predarea în fața laptopului ca modalitate de a menține atenția și implicarea studenților care participă la curs online. Acest lucru este de înțeles întrucât este mai probabil ca aceștia să fie distrași, iar controlul deținut de profesor asupra acestora este mai redus. Totuși, este util să ne amintim că în perioada pre-pandemică era considerat normal ca profesorul să se deplaseze printre pupitrele studenților, ceea ce împiedica menținerea contactului vizual cu toți studenții în același timp. Același principiu poate fi extins și în cazul predării hibrid. Mai mult, trebuie să ținem cont de faptul că printre motivele pentru care studenții aleg să vină în sala de curs se numără dorința de interacțiune autentică atât cu profesorul, cât și cu ceilalți colegi.

Așadar, este esențial să fim echilibrați și să ne îndreptăm atenția către toți studenții, fie că sunt prezenți fizic la curs, fie online. Pentru a contribui la conectarea socio-emoțională a grupului, dar și pentru a stimula cooperarea și facilita învățarea, este util să încurajăm studenții să se adreseze colegilor de lângă ei și celor aflați la distanță în mod similar. Astfel, este important să creăm cât mai multe oportunități de interacțiune între studenți.

b) Creați un sentiment de comunitate

Când invităm studenții să-și exprime opiniile, este indicat să-i implicăm atât pe cei prezenți fizic în sală, cât și pe cei din mediul online. De preferat este să ținem cont de procentul studenților de la distanță, iar dacă acesta reprezintă, spre exemplu, 40% din totalul studenților, atunci să-i provocăm să contribuie cu propriile idei aproximativ 40% din timp. Pot apărea însă și situații în care să ne confruntăm cu un puternic dezechilibru dintre numărul de studenți din sala de curs și numărul de studenți care participă la curs de la distanță. În cazul în care avem puțini studenți prezenți online, este important să le observăm reacțiile și să arătăm că ne interesează părerile acestora. Detaliile remarcate fie în sala de curs, fie în mediul online pot fi împărtășite ulterior, de exemplu: „Andra, te-am văzut dând din cap”, sau „Marius, păreai surprins”. Încurajați-vă studenții să acorde o atenție similară unii altora.

c) Încurajați ridicarea mâinii și folosirea chatului atunci când este necesar

Opțiunea de ridicare a mâinii disponibilă în aplicațiile de videoconferință se dovedește a fi utilă la cursurile în format hibrid, în special dacă toți studenții sunt conectati la platforma online. 

Chatul poate fi un instrument eficient pentru a atrage studenții reticenți, pentru a obține informații de la mulți studenți în paralel și pentru a urmări direcția în care evoluează conversația. Dar menținerea chatului deschis îi poate determina pe unii studenți din sala de curs să se uite mai mult la dispozitivele lor decât unul la altul.

d) Folosiți sălile de lucru cu atenție

Cea mai ușoară soluție pentru organizarea sălilor de lucru este ca grupurile să aibă în componență fie numai studenți aflați fizic în sală de curs, fie numai studenți de la distanță. Dar această formă de organizare poate fi interpretată ca fiind una discriminatorie, studenții din mediul online se pot simți excluși din colectiv, fiind privați de interacțiunea cu ceilalți colegi. Tocmai de aceea se recomandă aranjarea elevilor în grupe mixte. Studenții din sală pot utiliza și partaja un singur laptop pentru fiecare grupă dacă nu există suficiente laptopuri pentru toți studenții. Când studenții sunt antrenați în sesiuni de lucru este de preferat ca toți cei din sala de curs să folosească căști. În cazul în care mai mulți studenți lucrează la un singur laptop, este eficient să se folosească splitere pentru a permite mai multor studenți să conecteze căștile la un singur dispozitiv.

e) Utilizați în mod eficient whiteboardurile disponibile

Configurarea camerei video ar trebui să permită studenților de acasă să vadă informațiile pe care noi, profesorii, le notăm pe tabla sau whiteboardul din sala de curs. Asigurați-vă că testați în prealabil dacă textul este lizibil pentru cei prezenți online. Poate fi necesar să scrieți puțin mai mare pentru a fi mai ușor de citit. Dacă preferați să lucrați cu documente online, puteți partaja cu ușurință ecranul dvs. pentru studenții online, respectiv puteți proiecta pe tabla din sala de curs pentru studenții prezenți fizic.

f) Acceptați ajutor suplimentar în sala de curs

Asistenții universitari pot fi de mare ajutor într-o clasă hibridă. Dacă aveți o cameră video echipată cu mai multe opțiuni, asistentul universitar poate prelua rolul de editor video, selectând unghiurile camerei și optimizând sunetul. De asemenea, asistentul universitar poate monitoriza studenții de la distanță, poate oferi sprijin prin fereastra de chat, poate dezactiva microfoanele atunci când există zgomot de fundal sau facilita partajarea ecranului. Dacă nu aveți un asistent universitar dedicat, puteți solicita ajutorul studenților. Rolul de suport tehnic poate fi preluat prin rotație de către studenți și, cu un pic de îndrumare, aceștia pot îmbunătăți fluxul discuțiilor de la curs.

Concluzie

Folosind avantajele tehnologiei și făcând alegeri conștiente cu privire la procesele din sala de curs, ne putem bucura de interacțiuni hibride de succes. Lăsând la o parte limitările tehnologiei, trebuie să nu uităm că cheia succesului ține de masura în care reușim să motivăm studenții să se implice activ în procesele educaționale.

Clasele hibrid nu sunt considerate medii optime de învățare în nici o metodologie clasică sau modernă, dar într-un context problematic din punct de vedere al sănătății, al securității și al riscului de discriminare, aceste variante trebuie explorate, testate și adoptate.

Cu siguranță primele experiențe pot fi problematice (tehnic, social, cultural), dar îmbunătățirea constantă urmând metodele prezentate mai sus poate fi obținută chiar și într-un timp relativ scurt.

0 Comments